2011. március 9., szerda

Citromos vaníliás sült desszert



Tovább él a citromláz, most egy vízágyban sült kanalas desszert formájában. Se nem tészta, se ne krém, vagyis inkább mindkettő egyszerre. Felül puha piskóta szerűségre sül, az edény alján pedig lágy citromkrém formálódik. Forrón tálaljuk, mellé tejszínhab, esetleg vanília fagyi dukál.

A kanalas desszertekhez egyébként mindig is vonzódtam, valahogy az ormótlanul nagy ezüstkanállal szedés olyan békebelien emberi, amilyen csak egy ősz hajú, kontyos, kötényes, keskenyszájú, derűsen ráncos, csillogó szemű nagymama tud lenni. Ez a desszert nem akar többnek látszani, mint ami, holott sokkal több annál, mint aminek mutatja magát. Értitek? Én most kicsit belezavarodtam, de azt hiszem, értem magam. Nem ragozom, tény, hogy nem a világ legszebb desszertje, viszont tele van szeretettel, és nemmellesleg mivel citromos, magától értetődően szuperfinom. Tökéletes finise egy verőfényes vasárnapon, szűk családi körben elköltött ünnepi ebédnek.

Elég nehéz lehet elrontani, így dummy-k is bátran nekiveselkedhetnek.



Citromos vaníliás sült desszert

Hozzávalók:
50g vaj
200g cukor
1 citrom lereszelt héja
100ml frissen facsart citromlé
3 db tojás, szétválasztva
50g liszt, átszitálva
250ml tej
1 tk vanilla kivonat vagy egy rúd kivájt belseje (a tejbe áztatva)
porcukor díszítésnek
2 zsacskó habtejszín


Elkészítés:
  • A sütőt 160 fokos légkeverésre állítom (hagyományos sütő 180 fok).
  • A vajat felkockázom, a cukkorral és a citromhéjjal habverő segítségével krémesre keverem (akkor jó, ha már halvány krémszínű a keverék, ez kb 5-6 perc)
  • Hozzáöntöm fokozatosan és egyenként a citromlevet, a tojássárgáját, az átszitált lisztet, a vaníliás tejet és addig dolgozom a habverővel, míg egyenletes masszát nem kapok.
  • A tojásfehérjéket a megtisztított habverővel majdnem teljesen keményre verem (már legyen kemény, ne folyjon, de ne legyen túl kemény se), és összeforgatom a tésztával, óvatosan simára keverem.
  • A tésztát egy kivajazott tálba öntöm, a tálat pedig egy forró vízzel félig felönött tepsibe ültetem. Így teszem a sütőbe, ahol 45-50 percig sütöm.
  • Akkor jó, ha a teteje aranybarna, a felső réteg puha piskóta-szerű, a tál alján viszont marad kb. egy ujjnyi réteg citromkrém.
  • Míg hűl egy keveset, felverem a tejszínhabot.
  • Melegen tálalom, méghozzá úgy, hogy a tányérra szedek egy adagot, ami mellé a felvert tejszínhabból is kanalazok. 


3 megjegyzés:

Foodafok írta...

Az ember, ha nagyot akar "durrantani" akkor elég, ha a legegyszerűbb utat válassza. Az egyszerűség a kulcsa mindennek. Valami olyasmit írtál a felvezetődben, mint amikor a Gundel nagymamát megkérdezték, hogy mi a titok. A szeretet nagy Úr. És, ha így állunk neki, akkor nem csak a Vasárnapjaink telnek majd kedvünk szerint. Megint nagyot alkottál.

Gourmandula írta...

köszönöm a kedves szavakat! :)

Vicuska írta...

Nagyon tetszik, még ha ebéd-finishként is, de repetálnék belőle :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin