2011. január 24., hétfő

Narancsos, bazsalikomos-fehércsokoládés torta


Az esküvői torta legkülönlegesebb darabja. Kifejezetten J kedvéért készült. (A citromos-mákos meg B kedvéért.) És csak hogy torlódjanak a betűk, ez lett D kedvence, szülinapjára is ezt kapta, fondant nélkül, krémmel buján megkenve, narancsdarabokkal a tetején.  Akkor is, újra is nagyon szerettük.

A bazsalikom  - bármilyen meglepő lehet a nem gasztro-őrületben nap-mint-nap forgó  tömegek számára – csodálatosan lágy, harmonikus párost alkot a fehércsokoládéval. ÍBnél ettem a nyáron bazsalikomos fehércsoki krémet, nagyon megtetszett, ez adta az ihletet is (pontosan ezt ettem asszem, ezúton is köszönöm).


Hozzávalók
175g vaj , szobahőmérsékleten + egy kevés a forma kikenéséhez
175g cukor
4 narancs reszelt héja és 1 narancs frissen kifacsart leve
4 tojás, szétválasztva
100g liszt
2,25 tk sütőpor
csipet só
100g mandulaliszt


Krémhez
200g fehér csoki
200ml tejszín
egy pár levél friss bazsalikomlevél
1 doboz mascarpone
(ha nem az esküvői torta része, akkor 100g fehércsoki a díszítéshez)



Elkészítés     
  • A sütőt 160 fokra (légkeverés) állítom.
  • Kivajazok egy 20 cm-es formát, opcionálisan kibélelem sütőpapírral.
  • Egy keverőtálba öntöm a cukrot, a narancshéjat és a puha vajat, és addig verem habverővel, míg halvány sárga és habos nem lesz (kb 1 perc). Ekkor hozzáadom a tojássárgáját, majd ha elkeverődött, félrehúzom.  A lisztet, jó csipet sót és a sütőport fokozatosan szitálom a tálba és óvatosan elkeverem. Legvégén a mandulalisztet és a narancslét adom hozzá.
  • Felverem a tojásfehérjét, és a kemény hab harmadát óvatosan a tésztába keverem. Utána jöhet a második harmad, majd a harmadik adag is. Óvatosan, hogy ne essen össze!
  • A nyers masszát a sütőformába öntöm, és kb. 45 percig sütöm. Ha a tűpróba rendben van, készen van. A sütőből kivéve 5 percig a formában hagyom pihenni, majd kiszedem egy rácsra, és hagyom teljesen kihűlni.


A krém elkészítése, torta kenése: 

  • A tejszínbe dobok egy maréknyi bazsalikom-levelet, és gőzölgésig forrósítom. 
  • Amikor már gőzölög, de még éppen nem forr, lekapcsolom alatta a tüzet. Kb. 8-10 perc után kihalászom a leveleket (ez volt az infuzionálás), majd újra melegíteni kezdem a tejszínt. 
  • Ha forró, félrehúzom a tűzről, és a darabokra tört csokoládét beleszórom úgy, hogy nagyjából minden darabot elfedjen a tejszín. Hagyom állni 2 percet, majd elkeverem, addig, míg minden csokidarab  el nem olvad. 
  • A kész krémbe belekeverek kb fél-1 doboz mascarponét. Ez igazából ahhoz kell, hogy a tortakrém lehűtve kezelhetően kemény legyen, ugyanakkor meglegyen a krém könnyed lágysága is, ami ehhez a tortához illik. Ha kész a krém, minimum 1 órát hűtöm, hogy kenhetően szilárd legyen.
  • Az esküvői tortához a kihűlt piskótát lapjában kettőbe szelem, és a krémmel vékonyan megkenem, majd a külsejét is egyenletesen beborítom. Jól lehűtöm az egész megkent tortát, aztán lehet  beborítani a fondanttal.  (ld . a nagy esküvői torta poszt).


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin